Hozzávalók: 25 dkg tarka paszuly, 50 dkg füstölt disznóhús, 1
fej saláta vagy madársaláta, 5 dkg zsír, 5 dkg liszt,
Elkészítése: Az előző este beáztatott paszulyt a füstölt hússal puhára főzzük.
Közben a madársalátát vagy fejessalátát felvagdaljuk, megsózzuk, többször kicsavarjuk, és a vagdalt zöldkaporral együtt a levesbe tesszük.
Pirospaprikás gyenge
rántást készítünk, savanyú tejföllel ízesítjük. A levesbe keverve egyszer
meglobbantjuk és tálaljuk
Hozzávalók 5 személyre: 1 kg szálkamentes hal, 10 dkg hagyma, 15 dkg vegyes zöldség, 2 zöldpaprika, 10 dkg friss paradicsom, 3 dl tejföl, 2-3 kávéskanál pirospaprika, 1 babérlevél, őrölt bors, só, 3 tojássárgája
Elkészítése: A hal fejét
lenyisszantjuk, a halat megpucoljuk, a húsát lefejtjük a csontról, és feldaraboljuk.
Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, megsózzuk, megszórjuk
pirospaprikával, és megfőzzük. A halfejet és a csontot a hagymával,
paradicsommal, zöldséggel, zöldpaprikával, babérlevéllel kb.
A kb. 1 kg-os csirkét 8 részre
vágjuk és tisztított, karikákra vágott vegyes zöldséggel (sárgarépa, fehérrépa,
zeller, karalábé, gomba), feltesszük főni. Sóval, szemes borssal, 1/2 fej
vöröshagymával és 1 csomag kötözött petrezselyemmel ízesítjük.
Amikor a hús félig megpuhult,
akkor a vagdalt hússal megegyező húspépből kis gombócokat formálunk, és a
levesben kifőzzük. Ez egyben a levesbetét is.
Tálaláskor tejfölre
szedjük.