Betyárleves
Összetevők
30
dkg sertés hús, 10 dkg valamilyen húsos, füstölt szalonna 1 db répa 1 db gyökér 1 db zeller 1 cs petrezselyem
1 db zöld paprika 1 fej hagyma 1 evőkanál liszt fél csokor kapor 15 dkg csiperkegomba 2 paradicsom 1 dl tejföl
só, bors
Elkészítés
Kockákra vágott szalonnát felkockázzuk és feltesszük egy lábasban száradni. Majd hozzátesszük a hagymát és üvegesre pároljuk, a felkockázott húst hozzáadjuk, megpirítjuk, sózzuk. Hozzáadjuk továbbá a karikára vágott leveszöldséget, a felszeletelt gombát, a hosszába vágott zöldpaprikát. Pirítjuk együtt 2-3 percig, majd felöntjuk 1 liter vízzel. Beletesszük a felvágott paradicsomot és fedő alatt 30 percig főzzük. Közben a tejfölben elkeverjük a lisztet és az apróra vágott kaprot. A levest behabarjuk vele és tovább együtt forraljuk.
A szombaton főzött receptjénél
alkalmazott mennyiségek 12-15 emberre értendők.
Az előkészületek után először az
apró kockákra vágott füstölt szalonna került bele a bográcsba. (én a max.
kétujjnyi változatot szeretem, amit a következőképpen vágok föl: először egyik
irányban sűrűn bevagdalom a bőrig, majd 90 fokkal elfordítva megismétlem ezt.
Ezután oldalra fordítom a delikvenst, és igy könnyedén lemetélem az apró
szalonnakockákat.
Sokkal egyszerűbb a darabolás, és
a zsírt is könnyebben adja ki magából.) Miután kiizzadta zsírját belekerült 6
fej vöröshagyma apróra vágva, kevéssel később 3 édes és két csípős paprika
karikára vágva. Laza pirítgatás után belekerült 3 ek. pirospaprika majd
szaporán követte őt a kockára vágott
Csöndes és borozós beszélgetéssel
töltöttünk el vagy 1,5 órát, persze eközben ügyelve az egyenletes tűzre. Lassan
úgy éreztem, hogy a hús félig megpuhult így belekerült vagy
Hozzávalók:
A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, és sűrűn
beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom,
Hozzávalók: Személyenként
fél kilogramm hal (vegyesen: ponty, törpeharcsa, kárász, ki mit szeret) Minden
kilogramm halhoz 1 közepes fej hagyma, minden kilogramm halhoz 1 púpozott
evőkanál őrölt pirospaprika, ízlés szerint só, cseresznyepaprika.
Elkészítése: A halat
megtisztítjuk, a fejet félbevágjuk, és mindent lesózunk A bográcsba (nem lábos
meg ilyesmi) beletesszük az apróra vágott hagymát, a lesózott halat és a vizet.
Annyi vizet számolunk, hogy
Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg marhaszegy, fél levestyúk, 5
dkg vegyes zöldség, 10 dkg zeller, 5 dkg laskatészta, 5 dkg vöröshagyma, só,
pár szem fekete bors
A marhahúst nagyobb kockákra, a
tyúkot 5 darabba vágjuk és feltesszük főni. Ha a hús félig megfőtt,
hozzátesszük a csíkokra vágott zöldséget, a fűszert és készre főzzük.
Tálaláskor csusza vékonyságú laskát főzünk bele.
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók: 1/2 kg vargánya gomba, 15 dkg füstölt, húsos
szalonna, 20 dkg parasztkolbász,
A szalonnát felkockázzuk,
zsírjában kisütjük. A szalonnatepertőt kiszedjük, és a zsírból is félreteszünk
3 evőkanálnyit. A maradék zsíron megpároljuk a felszeletelt gombát, közben
sózzuk, borssal és zöldfűszerekkel ízesítjük. Felöntjük
Elkészítési idő: kb.45 perc
Vegyünk két jóképű füstölt
csülköt és áztassuk be őket éjszakára. Másnap friss vízben főzzük meg, utána
csontozzuk ki és vágjuk fel kockára. A bográcsot szárítsuk ki a tűz fölött -
nem megfeledkezve néhány deci csülöklé félretételéről! - tegyünk bele 15 dkg
zsírt, olvadás után 3 fej apróra vágott vöröshagymát. Hintsük meg kevés
liszttel, és pirítsuk, míg megbarnul. Ekkor tegyük bele a pirospaprikát és
engedjük fel a csülöklével. Adjunk hozzá